La peça del mes

LA DANSA, BALLAR I BALLAR.
“Que la dansa està a tot arreu, només cal adonar-se’n. Forma part de nosaltres, quan miren les onades, les branques dels arbres, quan respirem, ens movem, quan veiem la gent que camina, ens adonem que està arreu. És una idea tant senzilla i tant immediata que quan te n’adones dius: què maco!” Toni Jodar, ballarí.

El 29 d’abril es celebra el Dia Internacional de la Dansa, dia que es fa coincidir amb el natalici de Jean Georges Noverre, mestre i creador francès del ballet modern. Per aquesta diada s’organitzen diversos actes fent palès la importància que la dansa té en les diverses cultures i societats.
La dansa és present arreu, és moviment, un art animat i efímer. La dansa és expressió, és creació, és bellesa. Dansar és una acció que facilita la transformació. Qui balla expressa, es comunica i s’allibera. Les emocions i les sensacions flueixen. Ballar és deixar que a través del moviment tot sigui diferent.
Trobem diferents tipus de danses: tradicional, popular, clàssica, contemporània, moderna, etc. danses perquè tothom balli. La dansa en les més variades formes s’ensenya i es viu. Es balla a les festes, a les escoles, al carrer, a les places, als escenaris, es balla en parella, en colla, es balla quan estem contents i es balla quan ens falta energia, es balla per somriure i es balla per oblidar, es balla per fer-nos sentir vius i lliures.
La dansa és art, un art irrepetible, del moment. La dansa és inseparable de la festa, del ritual, de la música i de l’espectacle. Hi ha professionals de la dansa, ballarins, coreògrafs, professors, etc. i hi ha balladors no professionals que trobem en la dansa una passió, una activitat per sentir-se millor.

Una societat que no balli ni canti serà una societat grisa i trista. Ens cal l’alegria que ens aporta la dansa i la música, no en podem prescindir.
Balleu tant com pugueu, ballar alegra la vida no ho dubteu. I per molt que ballem mai no haurem ballat prou.

Per saber-ne més:
Danses vives de Catalunya http://www.dansesvives.cat/
Per mi la dansa és…. Testimonis https://www.danzaballet.com/para-mi-la-danza-es/?print=print