LA PEÇA DEL MES

EL FAR DE CALELLA – ARQUITECTURA

“Creo en una arquitectura emocional… si hay varias soluciones técnicas (…), la que le transmite al usuario un mensaje de belleza y emoción, eso es arquitectura” Lluís Barragán.

L’home va començar apilant pedres, combinant canyes, fang, troncs i tot el material que tenia a tocar, va seguir experimentant, aprenent, provant, jugant… i així va néixer l’arquitectura amb encerts i errors, arribant a fites inimaginables: la construcció de piràmides, catedrals, edificis altíssims, etc. L’arquitectura passaria a ser un art amb artistes anònims i també amb reconeguts arquitectes.
L’arquitectura neix de la necessitat, de la necessitat de disposar d’espais funcionals per viure-hi i desenvolupar activitats ben diverses. La primera necessitat, la de tenir aixopluc va moure a l’home a enginyar-se-les per tenir bons espais on quedar protegit. L’arquitectura amb les segles evolucionaria com també les necessitats dels grups humans. La dimensió estètica de l’arquitectura és la vessant més apassionant d’aquest art, una dimensió que connecta amb les emocions, amb la bellesa i la poesia.
L’arquitectura i el turisme van molt lligats, fer turisme és visitar construccions, fotografiar-les, admirar-les i també emocionar-se. L’arquitectura és identitat, és empremta i llegat, és força i inspiració. A través de l’arquitectura podem aprendre moltes coses d’un poble.
Els fars són construccions especialment valorades, no sols per la seva funció d’orientar als mariners, sinó també per tota la seva bellesa i simbolisme. Actualment, els fars són un important atractiu turístic, igual que un campanar un far dona personalitat i distinció a la població a la que pertany. La forma dels fars ha anat lligada als estils artístics de cada època, han evolucionat i s’han perfeccionat en tecnologia i en tècniques constructives.
El Far de Calella és un espai visitable, el 2011 es va obrir el Centre d’Interpretació del Far de Calella i a través d’una aula museu permet descobrir les comunicacions marítimes. El far ocupa l’espai que anteriorment ocupava una torre de guaita.
Com podeu veure a la maqueta exposada el Far de Calella és una construcció amb molt d’encant. Si no coneixeu el far, aneu-hi, s’ho val per les vistes i pel que representa.

Per saber-ne més:
Visites al Far de Calella http://www.calella.cat/adreces-i-telefons/far
El faro y la arquitectura: imagen y significado http://oa.upm.es/4895/1/INVE_MEM_2008_58947.pdf