LA PEÇA DEL MES

TRADICIONS NADALENQUES

“Les figuretes del pessebre estan totes a la capsa, a punt de sortir” Lola Casas
“El Nadal obre la capsa, Nadal desperta els cors”.

Del Nadal és poden dir moltes coses, perquè Nadal és excés, excés en tots els sentits possibles: menjars, despeses, tradicions, guarniments, creacions, estrenes, celebracions, refranys, cançons, etc.
Nadal va molt més enllà de commemorar el naixement de Jesús, és un temps especial, de desitjos i de proximitat, de fires i mercats, d’àpats i compres, de retrobaments i campanyes solidaries.
Els llums dels carrers, cada cop més aviat, anuncien l’arribada del Nadal, com també ho fan les rifes, els anuncis de joguines i altres productes. Nadal és despesa, però també és sentiment, nostàlgia i records. Nadal és art, és expressió i simbolisme. Nadal és el fred a fora i el caliu familiar a dins.
NADALES. Un bona manera de felicitar el Nadal és fer-ho per carta amb una nadala, comprada o dissenyada expressament. Durant anys empreses, entitats i particulars felicitaven als seus clients, amics i familiars amb una postal nadalenca, una bonica tradició que es va perden. Ara cada cop s’envien més felicitacions per correu electrònic i whatsaap amb vídeos i fotografies. Hi ha famílies que han col•leccionat les nadales rebudes al llarg dels any, acumulant col•leccions ben interessants.
PESSEBRES. El naixement del Messies s’ha representant de moltes maneres, una és a través dels pessebres casolans o monumentals, i una altra a través dels pessebres vivents i de la representació dels Pastorets. L’art pessebrístic té molta tradició a Catalunya i són moltes les exposicions i concursos que s’organitzen. A Calella, l’Associació de Pessebristes de Calella, qui ha preparat el pessebre que s’exposa, prepara pessebres molt treballats, plens de detalls i imaginació. Fer pessebres i celebrar el Nadal és somniar, és retornar a la infància on creiem que tot era possible.
Bones festes nadalenques a tothom!

Per saber-ne més:
Nadal a Calella http://www.calellabarcelona.com/planifica/que-fer/nadal-a-calella/