LA PEÇA DEL MES

CINEMA: VIURE HISTÒRIES – JUNY

“El cine es instrumento de poesia, con todo lo que esta palabra pueda contener de sentido libertador, de subversión de la realidad, de umbral al mundo maravilloso del subconsciente” Luis Buñuel.

A tots ens agraden les històries, siguin escoltades, llegides o vistes en una pantalla. Ens agrada que ens emocionin, que ens intriguin, que ens facin por, que ens sorprenguin i que ens facin volar a mons i a realitats ben diferents de les nostres.
Cada pel•lícula és única i irrepetible, fruït del treball d’un nombrós equip tècnic que cobreix la direcció, guió, producció, so, fotografia, muntatge, àrea artística i promoció i comercialització. El cinema com totes les arts ha evolucionat, es va passar del cinema mut al cinema sonor i després arribaria al cinema en color. Els gèneres també són diversos, a grans trets podem agrupar-los en cinema independent, d’animació, documental, experimental i d’autor.
Tenim pel•lícules que ens han marcat, que ens agrada tornar-les a veure, tenim personatges, actors i actrius que admirem i estimem, alguns d’ells han passat a ser ídols. Tenim bandes sonores que ens acompanyen, i tenim escenes gravades a la memòria.
El cinema és conegut com el setè art i és un dels vehicles culturals de més impacte. Les pel•lícules han transformat la moda, les relacions, l’estètica i molts dels productes que consumim. El que ens dóna el cinema és molt, però alhora contribueix a crear patrons culturals més homogenis.
Actualment, les noves tecnologies ens ofereixen més possibilitats de tenir accés al cinema, de gaudir-ne, de compartir-lo i de participar en espais de debat. També, ens permeten ser-ne creadors i productors, editar audiovisuals i donar-los a conèixer amb facilitat. Les creacions es treballen en escoles i instituts des del mateix mòbil, el talent jove s’obre camí d’una manera inimaginable fa pocs anys. El cinema és viu i evoluciona amb molta rapidesa.
De les primeres pel•lícules de la història, realitzades el 1888 per l’inventor francès Louis Le Prince i el 1895 pels germans Lumière, han passat molts anys. Però la màgia de finals del segle XIX segueix encara present en cada filmació i projecció.

Calella Film Festival és el festival de cinema de Calella, va néixer el 2015 i és organitzat per l’associació Rosebud que promou la difusió i promoció del cinema. A cada edició hi ha gran diversitat de projeccions i activitats com tallers de muntatge i de guions, masterclass d’interpretació, etc.

Per saber-ne més:
Calella Film Festival http://calellafilmfestival.com/